piątek, 16 sierpnia 2013

Czosnek pospolity- właściwości lecznicze



CZOSNEK
Allium sativum L.

Czosnek pospolity zajmuje czołowe miejsce wśród jarzyn i warzyw mogących się przyczynić do utrzymania dobrego zdrowia. Spożywano go już w Babilonii 4500 lat przed naszą erą, w Egipcie zaś strzegł budowniczych piramid przed chorobami. W b. ZSRR ekstrakty z czosnku są stosowane jako antybiotyki.
Występująca w czosnku allistatyna niszczy gronkowce. Czosnek zawiera związki hormonalne i antybiotyczne. Po destylacji rozdrobnionego czosnku z parą wodną otrzymuje się lotne olejki eteryczne. W swoim działaniu zbliżony jest do preparatów z kitu pszczelego. W czasie II wojny światowej w przyfrontowych szpitalach radzieckich pod rany zakładano płaskie pudełeczka, wymiarem większe od rany, napełnione utartym czosnkiem i cebulą pół na pół. Masa ta nie dotykała ran. W oparach czosnku i cebuli rany goiły się szybko, nawet u takich chorych, u których dotychczas wszystko goiło się źle. Miałam okazję stwierdzić to pracując w szpitalu przyfrontowym w okolicach Mińska Mazowieckiego. Nieprzyjemny zapach czosnku usuwa zielona natka pietruszki, jabłko, bób surowy, ziarna palonej kawy.
WSKAZANIA LECZNICZE

Na użytek wewnętrzny
Artretyzm, astenia, ogólne osłabienie, astma, atonia układu trawiennego, biegunka, dyzenteria (czerwonka), bóle brzucha, brak apetytu, gościec stawowy, hemoroidy, kamienie nerkowe, koklusz, krztusiec, kurcze naczyniowe, nadciśnienie tętnicze krwi, niektóre częstoskurcze serca, nadmierne ukrwienie naczyń krwionośnych, niedostateczne wydzielanie soków trawiennych, obrzęk nóg, odbijanie, odtruwanie wątroby, pasożyty jelitowe, piasek moczowy, profilaktyka chorób zakaźnych, puchlina wodna, reumatyzm, ropień płuc, rzeżączka, skurcze jelitowe, skąpomocz, stwardnienie naczyń tętniczych, miażdżyca, trawienie utrudnione, wzdęcia, wiatry, bębnica, zaburzenia równowagi w pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego, zakażenia gardła i krtani, zakażenia dróg oddechowych, zapobieganie nowotworom przez działanie przeciwgnilne w jelitach, zapalenie płuc, oskrzeli, zakłócenia krążenia krwi z powodu nadmiernej krzepliwości, zakłócenie czynności żółciotwórczych, zakłócenie czynności ukrwienia naczyń mózgowych, zmęczenie serca, zgorzel, zakaźne pochodzenie nieżytów żołądka i jelit, żylaki, zaburzenia pracy płuc, rozedma, ropień płuc.



Na użytek zewnętrzny
Ból ucha, brodawki, modzele, twardziny, głuchota, guzy nowotworowe, grzybica woszczynowa, odciski, przetoki, rany źle gojące się, rany zakażone, ropień zimny (na tle gruźlicy stawowej lub kości), ropień skórny, reumatyczne bóle, świerzb, torbiele, cysty, ukąszenia owadów, wrzody.
Przeciwwskazania: ostry nieżyt żołądka i jelit, niedociśnienie tętnicze, okres karmienia osesków. Nie jest wskazany dla nerkowców. Nie trzeba jadać za dużo czosnku, gdyż jest ciężko strawny i drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego.

SPOSÓB UŻYCIA
Na użytek wewnętrzny
Czosnek surowy. Stosować do sałaty i różnych produktów spożywczych. Jeden do trzech ząbków czosnku stosować codziennie rano na gościec i na uzdrowienie ogólne. Dwa ząbki czosnku posiekać z natką pietruszki. Dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Zużyć nazajutrz rano do kanapek.
Nalewka czosnkowa: 50 g pokrojonego czosnku i 250 g wódki 40 proc. Macerować 10 dni. Często wstrząsać. Odfiltrować. Stosować jako antyseptyk, do rozszerzania naczyń krwionośnych, na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, na bóle reumatyczne. Na astmę - pokropić kostkę cukru pięcioma kroplami nalewki i ssać w chwili ataku. Nalewka czosnkowa o działaniu przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie krwi. Na l g czosnku - 50 g wódki. Brać dwa razy dziennie do 30 kropli przez kilka dni.
Wyciąg spirytusowy, 20-30 kropli 2 razy dziennie, na chroniczny nieżyt oskrzeli, rozedmę płuc, nadciśnienie.
Czosnek tarty: 3-4 ząbki dodać do filiżanki gorącej wody lub mleka. Macerować przez noc; Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez trzy tygodnie na pasożyty jelitowe.
Wywar. 25 g czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub mleka. Przez 3-4 dni popijać 2 razy dziennie przy ostatniej kwadrze księżyca (wg. J. Valneta, Francja) na pasożyty jelitowe. Wznowić po miesiącu.
Zetrzeć ząbki jednej główki czosnku i gotować 20 minut w mleku. Popijać na czczo codziennie rano aż do wypędzenia tasiemca. W tym czasie nie jadać do południa.
Sok z czosnku. 20 g czosnku na 200 g mleka ciepłego. Popijać na czczo na robaki.
Syrop przeciwczerwiowy. 500 g czosnku na 1 l wrzącej wody. Naciągać l godzinę. Przefiltrować. Słabo posłodzić. Wypijać 2 do 3 łyżeczek na czczo.
Na użytek zewnętrzny
Maść z drobno zmiażdżonego czosnku z dodatkiem tłuszczu i oleju rozpuszcza ropień zimny.
Roztwór 10 - proc. soku z czosnku z dodatkiem l do 2 proc. alkoholu służy do odkażenia ran i wrzodów.
Inny przepis. Kompres z 30 g czosnku startego i macerowanego przez 10 dni w 0,5 l octu.
Czosnek z olejem kamforowym w stosunku 1:2 na wcieranie na strupień woszczynowy, na świerzb. Można również przemywać wywarem z czosnku (6 ząbków na 1 l wody).



Czosnek z olejem kamforowym w stosunku 1:2 wcierać w miejsca reumatyczne i wzdłuż kręgosłupa na osłabienie ogólne.
Na głuchotę pochodzenia reumatycznego wprowadzić co wieczór do ucha wacik (tampon) nasiąknięty sokiem z czosnku.
Na ból ucha wprowadzić do ucha długi kawałek gazy (żeby można z powrotem go wyciągnąć), zawierający starty ząbek czosnku.
Na odciski, kurzajki, modzele, twardziny. Przyłożyć wieczorem zmiażdżony ząbek czosnku w postaci kataplazmu i ochronić przylepcem przyczepionym do zdrowej skóry. Na wynik pozytywny czeka się do 2 tygodni. Można również przyłożyć gorący ząbek czosnku upieczony w piecu. Stosować 3 razy dziennie.
Plasterek z ząbka czosnku przyłożyć na pewien czas. Stosować to rano i wieczorem.
Na torbiele, cysty. Pocierać kawałkiem czosnku kilka razy dziennie. Przyłożyć pod koniec leczenia plasterki z glinki.
Ukąszenie owadów. Wyciągnąć żądło i pocierać kawałkiem czosnku.
Na lewatywę przeciw owsikom uciera się 2-3 ząbki czosnku i dodaje się 1/2 litra ciepłej wody. Zabieg taki powtarza się co 2 dni (taki jest okres rozwojowy owsika) dopóki, nie stwierdzi się, że owsików nie ma. Ponieważ owsiki żywią się głównie witaminą C, a ta ulega wessaniu do krwi dopiero w odbytnicy, trzeba pacjentowi dawać więcej witaminy C, aby ustrzec się przed szkorbutem.
Olejek czosnkowy wydala się z ustroju ludzkiego przez skórę, płuca, nerki i gruczoły mleczne, dlatego można czosnek uznać za naturalny antybiotyk, o dużej sile działania, bez skutków ubocznych.

Czosnek nie jest wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej zapaleniu płuc.


Preparaty z czosnku mają duże znaczenie w geriatrii, gdyż mają korzystny wpływ na stan naczyń mózgowych, przepływ krwi i lepsze doprowadzenie tlenu.


Przetwory z czosnku, jak: Alliofil, Alliostabil nie pozostawiają przykrego zapachu.




Oczyszczanie jelit (odtwarzanie zdrowej flory bakteryjnej): Częste przyjmowanie lekarstw (szczególnie antybiotyków), spożywanie słodyczy, ciasta drożdżowego, mleka, a także nieprawidłowe łączenie produktów w potrawach sprzyja zagnieżdżeniu się w przewodzie pokarmowym obcych mikroorganizmów - bakterii, grzybów, drożdży. Te pasożyty wdzierają się do śluzówki dróg pokarmowych, żywią się naszą krwią i wydalają "w nas" trujące produkty fizjologiczne - toksyny.
Toksyny te są przyczyną bólów głowy, różnego rodzaju alergii (m.in. trądziku), szybkiego męczenia się, angin, przeziębień, katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itp. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę (degenerację zdrowej mikroflory jelita grubego). W walce z chorobotwórczymi "pasożytami" najbardziej skuteczny jest czosnek.
"Dobrego po troszeczku":
Czosnek należy do naturalnych antybiotyków, w walce z którym w warunkach laboratoryjnych żadne pasożyty nie mają szans na przeżycie. Jest silnym lekiem stworzonym przez Naturę i jak z każdym lekiem powinniśmy postępować ostrożnie stosując według ściśle określonej dawki. Dlatego zalecana przeze mnie kuracja czosnkowa wymaga zużycia niewielkich ilości czosnku.
Wystarczająca dawka czosnku według mnie to 2-3 ząbki na tydzień, jako dodatek do surówek i innych potraw. Natomiast kuracja lecznicza (odtwarzanie zdrowej mikroflory jelit) wymaga większej jego dawki.
Technika przeprowadzania kuracji jest prosta. Przez dwa tygodnie należy zjadać po 1 ząbku czosnku wieczorem, dwie godziny po kolacji. Czosnek należy jeść bez chleba, dobrze przeżuwać. W czasie jedzenia czosnku w jamie ustnej, przełyku i w żołądku pojawia się silne pieczenie. Trzeba pocierpieć ponieważ sok czosnku "zabijając" bakterie chorobotwórcze, wchłania się w pojawiające się ranki, gdzie gnieździły się pasożyty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz